Gljivice Staroplaninsko mazilo

Športikovo stopalo (Tinea Pedis) predstavljajo precej in izredno neprijetno gljivično infekcijo, ki se najpogosteje pojavlja v predelu okoli prstov na nogi ter stopalih. Če se ne zdravi, zelo pogosto lahko zavzame tud regijo nohtov, ter tudi nohte same. Športikovo stopalo predstavlja zelo rasprostrano in pogosto infekcijo kože na stopalih. Večino ljudi jo doživi vsaj enkrat v življenju. Obolenje se manifestira s pojavom luščenja, prhljaja ter tvorbo razcepov na koži med prsti na nogi (zasti med mezincem ter prstancem). Pri nekaterih osebah prihaja do pojava rdečice, izsuševanja in luščenja na bočni strani stopala, kod tudi na podplatu. Redko se pojavi tudi intenzivna srbečica na bočnem notranjem delu kože stopala, ob pojavu manjših mehurjev. Treba je omeniti, da se zelo podobne spremembe lahko združijo tudi pri drugih kožnih obolenjih stopala, kot sta kontaktni dermatitis ter luskavica. Tu se je iz tega razloga priporočljivo pred kakršnokoli terapijo posvetovati s farmacevtom – dermatologom, da bi lahko bolj natančno diagnosticirali in isključili druga obolenja, ki imajo lahko podobne simptome, kot sta rdečica, luščenje ter srbečica kože stopala.

Gljivična indekcija zelo pogosto zavzema tudi nohte stopala. V tem primeru nohti dobijo drugačno barvo, ze odebelijo, sloji se razlistijo, izgubijo sijaj, lahko pa tudi delimično odpadejo. Takšne spremembe nohtnih plošč so lahko posledica poškodb, staranja ali luskavice.

Kdo ima predispozicijo za pojavo gljivic na ptstih in podplatu?

Gljivice Staroplaninsko mazilo

Gljivice se zelo lahko prenašajo z direktnim ali indirektnim kontaktom preko roba bazena, kopalnice, obleke, nogavic ali tal v slačilnicah (v kolikor se ne nosi obuval). Tveganje za obolenje ni enak za vsako osebo, ki je izpostavljena kontaktu z gljivicami. Predvsem je odvisno od spola, imunskega sistema, starosti osebeter količine in vrste gljivic, ki so prišle v stik z kožo. Pojavaljanje ter nastanek infekcije z gljivicami značilno prinaša potenje stopala, nošenje tesnih nogavic iz nenaravnih materialov, sintetike in podobno. Odvisno je tudi od tesnobe obuvala, ter nezadostno brisanje stopal po plavanju, tuširanju ali vadbi.

Gljivičnim obolenjem so najvekrat izpostavljeni aktivni športniki ali osebe, ki več časa preživijo v športnih obuvalih ali profesionalni obutvi, ter ki imajo izrazito povečano potenje nog.

Kakšna je preventiva, in kaj je potrebno storiti, da se prepreči Gljivična infekcija stopala?

Redno pranje nog, vsaj enkrat dnevno. Po pranju dobro posušite stopala s čisto brisačo, posebno predele med prsti. Pogosto menjajte nogavice, ter se potrudite, da bodo isključno iz naravnih materialov. Nikakor ne uporabljajte tujih obuval in se izogibajte nošnji superg v vsakem primeru. Nosite odprta obuvala v času toplih poletnih mesecev. Če bolehate za diabetesom, je potrebna posebna pozornost stopalom, ker infekcija lahko dobi bolj resno obliko in se težje odstrani ter zdravi.

Tretman in zdravljenje

Gljivice Staroplaninsko mazilo

Staroplaninsko mazilo za Ekcem in Luskavico z Inhiolom kot aktivno sestavino menifestira poleg ostalega tudi izuzetno, če lahko rečemo čarobno, učinkovanje na gljivice. Tretma je relativno hiter in zelo efektiven. Mazanje v tankem sloju in lepo vmasiranje na oškodovana kožna območja, 1-2 krat na dan, v nekaj tednih privede do drastičnega izboljšanja. Srbečica, prhljaj ter luščenje izginejo, Vaša koža pa dobi zdrav ter normalen videz.

Več o tretmaju lahko preberete tukaj!.