Pomembna skupina so tako imenovane genitalne bradavice ali Kondilomi (Condillomata Acuminata), ki nastajajo zaradi delovanja nekaterih vrst HPV virusa na anogenitalni sluznici, in zelo redko v ustni sluznici. Virus se prenaša s spolnim stikom in nastajajo bradavice, ki so najpogosteje podolgovate, mehke in neravne površine, pogosto visijo na steblih in so v skupinah. Infekcije s HPV pri ženskah povzroča spremembe v steni maternice ki se imenujejo Cervikalna Intraepitelijska Neoplazija (CIN), ki se lahko spremeni v raka materničnega vratu.

Genitalne bradavice

Kaj so kondilomi in kako se odstranjujejo?

Genitalne bradavice so izrastki ponavadi v barvi mesa ali sive barve, ki se običajno pojavijo na področju genitalij, penisu, skrotumu, uretri ali analnega območja moških (okoli anusa)..

Kondilomi pri moških včasih niso preveč očitni, saj so lahko zelo majhni, skriti pod kožico penisa. Kondilomi se lahko pojavijo kot zelo majhni mehurčki.

Včasih je genitalne bradavice-konidilome pri moških težje opaziti, ker ih skrivajo sramne dlake. Statistike pravijo, da se genitalne bradavice nikoli ne pojavijo pri 50% vseh ljudi, okuženih z virusom HPV. Včasih, na drugi strani, kondilomi zgledajo zelo netipično. Kondilomi se pri moških lahko manifestirajo le kot nekoliko dvignjen del kože v predelu spolovil. Kondilomi se pojavljajo v različnih velikostih, kako same tako tudi v skupinah.

Kondilomi v okolici penisa ponavadi gladki na vrhu, razen če se pojavijo v skupini in so podobni grozda.

V okolici anusa so bradavice pogosto šiljaste, štrleče kot prsti. Večina genitalne bradavice ima biseren ali blago temnejši videz (svetlejše sive barve) in obliko, ki spominja na cvet cvetače, ko so v skupini (grozdu). Najpogostejše so kondilome precej izdignjene nad kožo, tampak se občasno pojavijo kot rahlo opazno zvišanje. Grudice je mogoče čutiti na otip kot zrnate snovi na koži.

Simptomi genitalne bradavice pri moških se lahko pojavjoi pri katerikoli starosti, čeprav je večina primerov genitalnih bradavic zabeležena pri moških starih od 17 do 33 let, ko so spolno aktivni. Genitalne bradavice so zelo nalezljive !! Tveganje za okužbo med samim enim spolnim stikom z nekom, ki ima genitalne bradavice, je kar 60%!

Kondilomi pri ženskah imajo simptome enake kot pri moških, ampak se pojavljajo pogosteje. Genitalne bradavice pri ženskah lahko najdemo v obliki peg in plikov zunaj, v območju vagine, kakor tudi v nožnici, znotraj sramnih ustnic (majhne in velike ustnice). Mehurčki se lahko pojavijo tudi globlje v nožnici, zato je za ženske vseh starosti zelo pomemben test PAPA (Papanikolay test), da bi se izognili morebitnim zapletom, ki se lahko pojavijo, če se ne zdravimo pravilno.

Odstranjevanje genitalne bradavice, genitalne bradavice Zdravljenje

Obstajajo različne možnosti za zdravljenje kondilomov-genitalnih bradavic, odvisno od njihove velikosti in lokacije. Če se posvetujte s svojim zdravnikom, on vam lahko svetuje zdravljenje z medikamenti, elektrokoagulacijo (zamrznitev kondiloma), krioterapijo (zežiganje kondiloma), lasersko odstranjevanje. Rastlinski izdelki tudi lahko veliko storijo za uspešno zdravljenje kondilomov.

genitalne bradavice Zdravljenje

Staroplaninski losjon uspešno zdravi genitalne bradavice! Ampak, zaradi prisotnosti organskih topil kot nujne sestavine balzama, ne priporočamo zdravljenja genitalnih bradavic na sluznici (usta, notranjost vagine). Organska topila, namreč, lahko poškodujejo sluznico in se pojavijo zapleti v obliki poškodbe, draženje, pekočega občutka, srbenja. Zato tretman priporočamo le, če se bradavice nahajajo na zunanji strani spolne regije. V tem primeru je zdravljenje uspešno in v številnih primerih ob zdravljenju zunanjih genitalnih bradavic pride do umika tudi notranjih.

Terapija Staroplaninskim balzamom za kondilome se izvaja na naslednji način:

  • Prizadeto območje umiti z mlačno vodo in nevtralnim milom.
  • Pripravek je nanašati s palčko za ušesa z vato na koncu na bradavice in 0,5-1 cm. okoli njih v tanki plasti. Pripravek vsebuje organsko topilo, ki hitro izhlapeva, in po nanašanju prve plasti treba počakati 7 do 8 min da se balzam posuši na prizadetem mestu, nato pa lahko nadaljujemo z aktivnostmi.
  • 12 ur po nanašanju prve plasti namazati naslednjo tanko plast balzama na istem mestu. Plast nad plast. Spet počakati 7 do 8 minut da se balzam posuši na prizadetem mestu in nadaljevati aktivnosti.
  • Postopek je treba ponavljati, dokler se na bradavice ne nanesejo 3 do 4 tankih plasti eno nad drugo (2-krat na dan, najbolje pred spanjem in zjutraj).
  • V tem času se kondilome med umivanjem lahko namočijo z vodo, ampak se ne smejo drgniti (s ščetko, gobo, itd).
  • Balzam pustiti, da stoji 14 dni, da bi zdravilne snovi iz balzami opravile svoje delo. Ne dotikati z rokami in odstrenjevati !!
  • 15. dneva po nanašanju zadnje plasti na kondilom, previdno z rokami plasti nežno potegnite stran. To vas ne bo bolelo. Kondilome bodo izginile ali se bistveno umaknile.
  • Če na koncu odstranitve zbolelega tkiva v središču bolečega mesta ostane še kondilomov naredite pavzo od 3 do 4 dni in ponovite postopek, z še tri tanke plasti eno nad drugo, enkrat na dan, in pustite da balzam deluje 10 dni. Nato ponovite postopek za odstranitvijo.
  • Bodite vztrajni in vam zagotavljamo pozdravitev.

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!.