Bradavice (Verrucae) so spremembe na koži, ki nastajajo zaradi delovaja humaneg papiloma virusa (HPV) v epidermisu kože. HPV povzroča hiperplazijo epitela in različne spremembe v celicah. Bradavice so lahko v obliki posameznih sprememb na koži ali sluznicah, ampak so pogosteje multiple bradavice. Izgled in velikost bradavic je odvisna od tega kje so, ker se lahko spremenijo zaradi travme in iritacije kože.

Virusne bradavice

Bradavice lahko trajajo leta, vendar je njihovo trajanje varijabilno enako kot je varijabilna dolžina njihovega zdravljenja. Po nekaj mesecih se lahko popolnoma umaknejo, vendar se lahko sčasoma pojavijo nekje drugje.

Pri kom se pojavijo in zakaj nastajajo bradavice?

Bradavice se lahko pojavijo v katerem koli življenskem obdobju, vendar so pogostejše pri otrocih in manj pogoste pri starejših ljudeh. Provzroča jih humani papiloma virus (HPV) in doslej je indetificirano več kot 80 tipov tega virusa. Nekateri tipi virusa povzročajo določene spremembe na koži ali sluznici. Bradavice lahko nastanejo s prenosom virusa s človeka na človeka, in pri eni osebi se lahko najdejo na različnih delih telesa zaradi prenašanja virusa z enega mesta na koži na drugo. Ta oblika prenosa se imenuje Autoinokulacija. Bradavice pogosto izginejo spontano. Ni znan imunski odziv, ki vodi do izginjanja bradavic, vendar je znano, da pri bolnikih, pri katerih je imunski sistem oslabljen zaradi npr. presaditev organov ali okužb, lahko nastanejo generalizirane spremembe na koži, ki jih povzroča HPV. Prav tako je v nekaterih poklicih, kot so, recimo, delavci v industriji predelave mesa, pogost pojav bradavic zaradi neposrednega stika s svežim mesom živali, ki so bile okužene z virusom HPV. Pojav bradavic je prisoten pri športnikih, ki imajo stik z vodo v zaprtih bazenih (vaterpolo, plavanje, itd) zaradi pojava Inokulacije, tj, prenosa virusa v vodi.

Kako zgledajo bradavice?

bradavice na rokah

Navadne bradavice (Verrucae vulgaris) se lahko pojavijo kjerkoli na koži. Ampak, najpogosteje se lokalizirane na mestih pritiska na kožo, kot so prsti, komolci, kolena in podplati. Pogosto se nahajajo pod nohtom in te so zelo boleče. Bradavice na rokah so najpogostejša oblika pri mladostnikih.

Izgledajo kot so izrazito omejeni vozli, katerih površina je groba, lahko so pravilne, okrogle ali nepravilne oblike. Različne so barve, rumene, svetlosive, rjave ali sivo-črne. Segajo v velikosti od nekaj milimetrov do približno 1 centimeter.

Posebna oblika bradavic je na podplatih. Imenujejo se Verrucae Plantares. Zaradi pritiska, te bradavice imajo ravno površino in pogosto so v skupinah. Ponavadi se nahajajo na mestih največjega pritiska kot so peta ali prsti, in vzrok so bolečin pri hoji ali teku.

Navadne bradavice

Pri otrocih in mladih se pogosto javljajo bradavice mladoletnih (Verrucae Planae Juveniles), ki so ravne, so nekoliko dvignjene nad kožo, imajo gladko površino in rumenorjave so barve. Zelo pogosto se nahajajo na obrazu, in najpogosteje ih je veliko, ker se prenašajo z autoinokulacijo.

Druge oblike, ki se pojavljajo, se imenujejo Vlaknaste bradavice (Filiformne Verrucae), ki so dolge in ozke in ponavadi takšne oblike najdemo na vekah, vratu, ustnicah in drugje na obrazu. So pogoste pri moških, ker se prenašajo z autoinokulacijo med britjem.

Kako odstraniti bradavice?

Večina bradavic izgine spontano čez nekaj let. Toda pri približno 35% bolnikov se pojavijo ponovno na istih ali novih mestih. Metode, ki odstranjujejo bradavice vključujejo krioterapijo (zamrzovanje) s tekočim kisikom v približno 30 sekundah (ta terapija je učinkovita, vendar jo je včasih potrebno ponavljati po 2 do 3 tednih), elektrokoagulacijo in ekskohleaciju, kot metode zdravljenja, ki lahko pusti brazgotine ... itd. Zdravljenje bradavic je odvisno od vrste bradavic, mesta, kjer se nahajajo, njihovega trajanja, starosti pacienta, in od tega kako se je odzval na že koriščeno obliko terapije.

Terapija Staroplaninskim losjonom za bradavice se izvede na naslednji način:

  • Prizadeto območje umiti z mlačno vodo in nevtralnim milom.
  • Pripravek nanašati neposredno iz plastenke ali z palčko za ušesa z vato na koncu, na bradavice in 0,5-1 cm. okoli njih v tanki plasti. Preparat vsebuje organska razredčila, ki hitro izhlapijo in zato po nanašanju prve plasti treba počakati 7 do 8. minut da se balzam posuši na prizadetem mestu, nato pa lahko nadaljujemo z aktivnostmi. Ni potrebe za obližem.
  • 12 ur po nanašanju prve plasti, naneti naslednjo tanko plast na isto mesto. Plast nad plastjo. Spet čakati 7 do 8 minut da se balzam posuši na prizadetem mestu in nadaljevati z aktivnostmi.
  • Postopek se ponavlja, dokler na prizadetem mestu ni 5 do 6 tankih plasti, ena nad drugo (nanašati 2-krat na dan, najbolje pred spanjem in zjutraj).
  • V tem času bradavice lahko namočimo z vodo pri umivanju, ampak jih ne smemo drgniti (s ščetko, gobo, itd).
  • Po nanosu balzam je treba pustiti 10 do 15 dni, treba je dovoliti da zdravilne snovi iz balzama opravijo svoje delo. V tem času je treba biti pozoren na bradavice, obliži, povoji in podobno niso potrebni. Ne dotikajte se z rokami in ne odstranjujte plasti.
  • Po približno petnajstih dneh, plasti balzama bodo odpadle same in bradavice bodo izginile.
  • Če po tem na sredi mesta, kjer je bila bradavica, ostane bela točka premera 3 do 5 mm., odpočijte se 1 do 2 dni in ponovite postopek, tako da boste uporabili še 3 tanke plasti eno čez drugo, enkrat na dan, in naj balzam deluje 10 dni. Potem bo korenina prišla ven in jo boste odstranili s prsti. Proces traja dolgo, korenina bradavice je pregloboko, da bi jo odstranili z eno terapijo.
  • Bodite vztrajni in vam zagotavljamo pozdravitev.

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!.