Nepredvidljiva in vztrajna kožna bolezen

Luskavica

Psoriaza je kronična bolezen kože, za katero je značilna pordelost, ki ji sledi luščenje. Najpogosteja je na komolcih, kolenih in lasišču. Pojavnost bolezni je odvisno od rase (manj pri črnih in rumeni prebivalcih) in naroda (med Indijanci in Eskimi ni zabeležena).

Bolezen se lahko pojavi pri katerikoli starosti, od rojstva do starosti, vendar je najpogostejša v obdobju spolne zrelosti. Prav tako je prisotna pri obeh moških in ženskah, razen dejstva, da se pri ženskah običajno pojavi v otroštvu. Včasih je bolezen lahko v zelo blagi obliki, vendar pa obstaja nekaj zelo težkih primerov, ki zajemajo veliko območje. Luskavica ni nalezljiva bolezen in se ne prenaša z osebe na osebo.

Tipi psoriaze:

Psoriaza, Luskavica se lahko opredeli kot:

  • Lahka (manj kot 3% pokritosti kože)
  • Zmerna (3-10% pokritosti kože) in
  • Težka (več kot 10% pokritost kože). Dlan predstavlja približno 1% celotne površine kože na telesu.

Na osnovi poteka bolezni obstajata dva osnovna tipa, in sicer:

  • Psoriasis guttata To obliko običajno najdemo pri otrocih in mladostnikih in se dobro odziva na terapijo. Pojavlja se po akutni infekciji zgornjih dihal, kot so gripa, angina in dr. kaj je povezano s padcem imunutete organizma. Običajno spontano prenehajo, ampak lahko se tudi spremenijo v kronične oblike.
  • Psoriasis vulgaris To obliko psoriaze pogosteje inducira duševni stres in večje uživanje alkohola. V zelo velikem odstotku terapija s Staroplaninskim balzamom za ekcem in psoriazo vodi k umiku psoriatičnih lezij. Amak, ni mogoče opredeliti trajanje nastalih izboljšav.

Kaj povzroča luskavico?

Natančen vzrok te bolezni še ni znan, čeprav se domneva, da gre za kombinacijo dejavnikov, ki vodijo k nastanku bolezni. Genetika je eden od teh faktorjev. Je bilo ugotovljeno, da ima približno trideset odstotkov bolnikov pozitivno družinsko genetsko predispozicijo. Ni pojašnjen razlog pogostejega pojavljanja psoriaze v nekaterih krajih. Očitno pa je dejstvo, da je pri 30-40% bolnikov, ki trpijo za psoriazo prišlo do poslabšanja zaradi izpostavljenosti stresu. Prav tako se domneva, da je vzrok v imunskem sistemu. Bele krvne celice, ki se običajno aktivirajo v boju proti okužbi, aktivirajo se proti zdravih kožnih celic. Bele krvne celice sproščajo kemikalije, citokine, ki spodbujajo vnetje (rdečico) in povzročajo da se kožne celice delijo veliko hitreje kot običajno. Na koži se nato oblikujejo vneti, zedebeleli pečati.

Kako se psoriaza zdravi?

Ni trajnega, učinkovitega zdravila za psoriazo. Vendar pa obstajajo številni tretmani, ki v večini primerov simptome psoriaze lahko obdržijo pod nadzorom, zmanjšajo jih, in pripeljejo do njenega umika.

Staroplaninsko Mazilo za ekcem in psorijazo, s svojo edinstveno formulo učinkovito odpravlja simptome psoriaze. Učinek tretmana je zelo hitro viden, tako da srbenje, pekoč občutek in bolečine že po nekaj dneh izginejo. Po tretmanu, ki traja 30 dni. umik psoriatične regije je drastičen, v 85% primerov psoriaza popolnoma izgine.

Učinek in delovanje sta zagotovljena, ampak individualno je kdaj, ali, in v katerem času se bo bolezen morebitno vrnila!?

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!

Nekaj nasvetov:

  • Izogibajte se stresnim situacijam, stres je pomemben dejavnik pri bolezni luskavice
  • Nosite samo bombažne obleke
  • Osebno higieno, da se prepreči (če je mogoče) stik bolnika z milom, kopeli in druge kemikalije. Voda ni pomembna in ne škodi zdravljenju.
  • Bodite pozorni na vaš imunski sistem. Vključite nekatera imunska poživila pri zdravljenju.