Ekcem pri otrocih

Beseda Ekcem (dermatitis) predstavlja vnetni proces, ki ga spremlja iritacija in inflamacija kože in se pojavlja v povprečju pri 20 % otrok in 10 % odraslih. Suha koža je eden izmed glavnih znakov te bolezni in srbenje je njen najbolj neprijeten simptom. Srbenje je lahko tako močno, da moti spanec in ovira osebe v vsakdanjih aktivnostih. Pogosto se pojavijo tudi zapleti, kot so sekundarne okužbe ali z bakterijami ali z virusi. Obstajata dve osnovni vrsti ekcema in to

  • Atopijski dermatitis-Ekcem je pogostejši in je povzročen z reakcijo organizma na zunanje alergene, kot so pršice, perje, prah in nekateri živilski proizvodi. Večinoma se pojavlja in razvija v otroštvu, pogosto takoj po rojstvu ali v tretjem mesecu življenja, in je najpogosteje lokaliziran na licih. Ekcem (dermatitis), se v tej starosti lahko pojavi tudi na drugih mestih, predvsem v pregibih, kot so roke, komolci, kolena, sklepi. To vrsto ekcema velikokrat podedujemo in pogosto ga spremljajo druga atopična stanja kot sta seneni nahod in astma.
  • Kontaktni dermatitis-Ekcem je pogostejše pri odraslih, ki imajo stik s snovmi na katere so preobčutljivi. To so lahko različne snovi, kot so nekatere kovine (nikelj, krom, kobalt), potem nekatera zdravila, aditivi, kemikalije, kot detergent, milo in drugo. Hrana je tudi lahko vzrok ekcema, predvsem zaradi prisotnosti raznih aditivov in alergenov. Če je znan vzrok, potem je to vrsta ekcema enostavno nadzorovati in uspešno zdraviti. Ta vrsta ekcema se lahko pojavi po celem telesu ali lokalizirana v kožnih gubah in na področju okoli oči in ustnic.

Če sumite, da je lahko hrana vzrok ekcema, vprašanje je katero hrano bi smeli jesti in katere se morate izogibati.

Preden začnete z dieto, je treba opozoriti, da pri otrokih ki trpijo zaradi ekcema nikoli ne smete začeti z dieto brez nadzora zdravnikov.

Ni univerzalnega testa za odkrivanje občutljivosti na hrano. Najbolj učinkovit način za zmašanje možnosti za nastanek ekcema je, da sami ugotovite katera hrana ga izziva. Koristen nasvet je vodenje dnevnika prehrane, da bi se videlo katera živila izzivajo reakcije na koži. V tem primeru lahko opazimo simptome-srbenje, povečano občutljivost kože, tudi rdečico, ki se pojavijo po uvedbi nekaterih vrst hrane.

Ekcem-Dermatitis je treba zdraviti predvsem zaradi odprave bolečine in neznosnega srbenja. Prva stvar pri zdravljenju ekcema je uporaba bombažnega oblačila da bi koža lahko dihala, izogibanje močnim kemikalijam za osebno higieno, ki dražijo kožo, izogibanje uživanju hrane, za katero vemo da morda izziva alergijske reakcije (citrusi, jagode, jajca, mleko, oreški, konzervirane hrane, ...), preprečevanje izsuševanja kože in uporaba vlažilne kreme za nego kože dobre kakovosti (najprimernejše so kreme na naravni osnovi, brez konzervansov in močnih vonjev). V zdravljenju ekcemov je najpomembnejša stalna hidratacija kože in izogibanje dolgim vročim kopelim.

Staroplaninski losjon za ekcem in psoriazo, s svojo edinstveno formulo in zelo močnimi vlažilnimi sestavinami, čigar osnova so zdravilna zelišča in snovi, uspešno odpravlja vnetje kože, kot je ekcem. Tretman je zelo učinkovit, že po 7 dneh vaša koža je gladka in zdravega videza, srbenje in bolečina izgineta. Odstotek zdravljenja ekcema je zelo visok.

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!

Nekaj nasvetov:

  • Izogibajte se stresnim situacijam. Prostor, kjer je bivanje prijetno in uporabite svoj sprostitev (joga, različne vrste meditacije, dihalne vaje).
  • Izogibajte se strupenim snovem, ki poslabšajo simptome ekcema, zlasti kemikalije za čiščenje v gospodinjstvu.
  • Bodite pozorni na kožo, hranite ustrezne kreme za vlaženje kože
  • Proti ekcemu, odgovorno s pršicami, ki uporabljajo Hipoalergena posteljnino, protiprašni filter itd..

Če se dokaže preobčutljivost na katerokoli sestavino, je potrebno nemudoma to živilo vreči iz vaše prehrane Staroplaninsko mazilo za Ekcem in Luskavico popolnoma in trajno zdravljenje ekcemov.