Anal razpoklinsko

Analna fisura (Fisura ani) je po definiciji rana, razpoka, razcep mišice (sfinktra) končnega dela anusa. Vzroki, zaradi katerih pride do tega zelo neprijetnega in bolečega obolenja, so predvsem čvrsto blato, zaprtost in znatno naprezanje med odvajanjem, potem kronična diareja, vnetni procesi zaključnega dela debelega črevesa, prakticiranje analnega seksa ter druga vnetvena obolenja, ki se lahko razširijo na ta del telesa.

Simptomi Analne fisure so intenzivni, topa bolečina in pekoč občutek znotraj anusa, ki se pojavijo takoj, po, in med praznjenjem, in lahko trajajo tudi nekaj ur. Pojavi se svetla, rdeča kri v blatu ter na toaletnem papirju, tako kod intenzivna srbečica in iritacija v predelu anusa so tudi simptomi, ko govorimo o Analni fisuri. Najpogosteje se v omenjeni regiji lahko otipa izrastek v velikosti zrna graha, kot tudi boleča reakcija na dotik, lahko pa tudi krvavi.

Odgovor na omenjeno bolečino pri pacientu sproža intenziven strah pred veliko potrebo, zato pacient nima poguma za omenjeno dejavnost, kar pa stanje samo še poslabša.

Kdo ima predispozicijo za pojav Analne fisure?

Analna fisura se najpogosteje pojavi pri osebah v srednjih letih, vendar so prisotne tudi pri povsem mladih otrocih, celo pri dojenčkih v plenicah, kjer je razlog, kakor se predvideva, vlažna sredina v plenici. Pri starejših osebah se analna fisura pojavi zaradi obstipacije (problem z zaprtostjo) kod tudi zaradi problema z zmanjšanim pretokom krvi v analni regiji. Lahko se pojavi tudi po porodu pri ženskah, najverjetneje zaradi naprezanja.

Kakšna je preventiva in kaj je potrebno narediti, da se prepreči pojav Analne fisure?

Analna Fisura Staroplaninsko mazilo

Preventiva za pojav analne fisure je predvsem v režimu prehrane. Torej, uporaba »žlice« v prehrani brez prevelike količine maščob ter močnih začimb, izmikanje alkoholu, gaziranim pijačam, težkemu fizičnemu naporu, kod tudi dolgotrajnemu sedenju, so poglavitni, pri preventivi pojava tega neprijetnega obolenja. Konzumacija svežega sadja in zelenjave, vlakninaste hrane, premikanje in umirjena fizična aktivnost predstavljajo najboljšo preventivo za vzdrževanje dobrega stanja organizma, hkrati pa preprečujejo nastanek Analnih fisur.

Zdravljenje Analnih fisur

Analna Fisura Staroplaninsko mazilo

Namakanje v topli vodi 15 minut, nekajkrat na dan, predvsem po praznjenju črevesa, bo pomagalo pri sprostitvi analne mišice. Ni potrebno uporabljati kopeli ali mila, ker lahko izzovejo iritacijo. Naše toplo priporočilo je koristenje Staroplaninskega mazila proti Hemeroidom ki v svoji sestavi, poleg ostalih, vsebuje tudi raszredčeno Borovo kislino, ki je drugače nestrupena, vendar ima sposobnost zbiranja in okrepitev poškodovanih mišičnih vlaken, potem ekstrakt šentjanževke, ognjiča, rmana, kot tudi povidon jod, ki ima zelo antiseptičen učinek. Mazilo je absolutno naravno, neškodljivo in zelo učinkovito.

Naj opomnimo, če je pri osebi Analna fisura kroničnega tipa, torej če ni oskrbovana pravočasno, je končna rešitev kirurški poseg.

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!.