Pecljate bradavice

Fibrom na očesu, mehki fibrom, pecljate bradavice, so pogoste benigne spremembe na koži, ki izgledajo kot majhni koščki viseče kože. Spremembe na koži se običajno opisujejo kot odgriznjena koža ali svetla koža, ki se dviga iz tanke krožne oblike, ki izgleda kot majhen ozek pecelj.

Običajno se pojavljajo na vratu, pod pazduho, na podlakti, vekah in predelu kože pod dojkami. Čeprav se pigmentirane spremembe na koži včasih razlikujejo po videzu, so običajno gladke ali rahlo nagubane in iregularne, barve mesa, ponavadi rahlo rjave barve in so na majhem peclju.

Zgodnji ali začetni fibrom je lahko tako majhen kot napihnjena točka okoli vratu. Na drugi strani, nekateri fibromi so veliki kod grozd.

Kje se pojavijo pecljati fibromi?

Pecljati fibromi ali mehki fibromi se lahko pojavijo kjerkoli na koži. Vendar pa so najpogosteje na vekah, vratu, pod pazduho, na zgornjem delu trupa (zlasti pod prsmi pri ženskah) in na preponah. Medtem ko je so klasični fibromi zelo specifični po videzu in se pojavljajo na specifičnih lokacijah (vrat, veke, slabine), nekateri fibromi se lahko pojavijo tudi na drugih mestih.

Kdo ima predispozicijo za pecljate fibrome?

Približno polovica prebivalstva občasno ima pecljati fibrom. Čeprav se fibromi običajno pridobijo (niso prisotni ob rojstvu) in se lahko pojavijo pri vsakomur, so veliko bolj pogosti pri odraslih in večinoma starejših od 60 let. Otroci in majhni otroci, ki se učijo hoditi, lahko razvijejo tudi fibrroma molle na podlahti in vratu. Vendar, pogosteje se pojavljajo na področjih trenja ali drgnjenja kože. Prisotnost fibroma je karakteristična za gojazne ljudi.

Ali je pecljasti, mehki fibrom tumor?

Fibromi so vrsta benignih tumorjev, in v medicini ni primerov da so se spremenili v karcinom, če niso zdravljeni.

Kakšne težave provzroča fibrom?

pecljasti mehki fibrom

Te drobne kožne tvorbe, ponavadi ne povzročajo simptomov, razen če so nenehno iritirani z ovratnikom ali v preponah. Kozmetična odstranitev zaradi lepšega videza je morda najpogostejši razlog za odstranitev. Fibrom je samo včasih nujno odstraniti, če je razdražen in postane zelo rdeč zaradi krvavitev ali črn zaradi obračanja in posledično nekroze.

Občasno jih lahko poškodojejo oblačila, nakit, domače živali ali varnostni pasovi v avtomobilu, kar povzroča bolečino in nelagodje. Vse v vsem, to so benigne spremembe, ki nimajo rakavega (malignega) potenciala.

Kako se odstranjajoviseči fibromi?

Obstaja več učinkovitih medicinskih načinov za odstranitev fibromov, vključno s kirurško odstranitvijo (aplanacijo), zamrznitvijo z tekočim kisikom in sežiganjem (z uporabo medicinskega električnega kauterja).

Obstajajo tudi domača zdravila in tretmani zdravljenja, ki vključujejo vezavo majhnega fibroma s sukancem ali zobno nitko

Ali viseči fibromi morajo biti poslani v patologijo?

Najbolj tipični kožni viseči fibrom je mogoče odstraniti, brez pošljanja tkiva na mikroskopski pregled. Vendar obstajajo nekateri večji ali atipični izrastki, ki jih je treba odstraniti in poslati v patologijio, da bi bili prepričani, da je tkivo dejansko fibrom in nič drugega. Poleg tega, kožne spremembe, ki krvavijo ali izcedek kaplja iz njih, kot tudi tiste, ki se hitro spreminjajo, se lahko tudi pošljejo na patološke raziskave. Obstaja nekaj zelo redkih podatkov odkritja karcinoma kože u kožnih fibromih.

Ali lahko naredimo razliko med fibromom in bradavico?

Bradavice so ponavadi grobe z iregularno površino v nasprotju z fibromi, ki so običajno gladki. Bradavice so ponavadi plosnate, medtem, ko so fibromi bolj razvejani. Medtem, ko so bradavice v celosti povzročene z humanim papiloma virusom, fibrom je le včasih povezan z njim. Preponske in genitalne lezije, ki so podobne kožnim fibromom, so lahko dejansko genitalne bradavice ali kondilomi. Biopsija bi lahko pomagala dijagnozi v ugotavljanju, ali so te tvorbe res kožni fibromi ali jih povzroča HPV.

Ali Staroplaninski losjon s svojim zdravilnim učinkom odstranjuje fibrome?

Napisali smo da so fibromi samo včasih povezani s humanim papiloma virusom HPV. Staroplaninski losjon kot močan keratolitik bo pokazal odlične rezultate pri zdravljenju in ostranitvi fibromov, če:

  • fibromiRes gre o fibromom, ne o materinih znamenjih (epidermalni in dermalni nevus), materinih znamenjih kombiniranih iz živčnega in vezivnega tkiva (neurofibromas). Zato je najbolje, posvetovati se z zdravnikom, ki bo diagnosticiral natančno vrsto izrastkov in možnih vzrokov njihovega nastanka.
  • Če gre za fibrom in če ga je povzročil humani papiloma virus HPV, zdravljenje Staroplaninskim losjonom je zelo učinkovito.

Kako poteka tretman Staroplaninskim losjonom za odstranitev fibromov?

Tretman poteka popolnoma enako kot tretman za odstranitev bradavic. (na strani o bradavicah je opisan tretman), ampak, če gre za fibrome na vekah treba je biti pozoren da balzam ne pride v stik z očmi zaradi prisotnosti organskih topil. Če se to zgodi, sprati oči z močnim curkom vode in poiskati zdravniško pomoč. Če se tretirajo fibromi na vratu, pod pazduho ali na obrazu lahko se pojavi pekoč občutek, ker je koža na teh mestih tanka. Intenziteta reakcije je individualna enako kot je individualna tudi reakcija kože bolnika. V zelo malo primerov lahko pride do zapleta, kot je iritacija prizadetega mesta, rdečina in oteklina, itd. V tem primeru je treba tretman prekiniti.

Več o izdelku si lahko ogledate tukaj!.